Ayurvedische Massage

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een gezondheidsleer uit India. De kennis van ayurveda komt voort uit de Veda’s, de heilige geschriften uit India. Deze zijn enkele duizenden jaren in families bewaard gebleven. De letterlijke betekenis van Ayurveda is ‘kennis of wetenschap van het leven’. Het omvat een theorie en praktische voorschriften gericht op de handhaving van de geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook de preventie van ziekten. Volgens de ayurveda is het belangrijk om ziektes voor te zijn. Een lichaam dat gezond is, gezond houden. Hierbij is massage een onmisbaar onderdeel.

Wat zeggen de Veda’s over massage en aanraking?
(Rig Veda 60, 10, 12)

Ayam me hasto Bhagavan
Mijn hand is als de goddelijke kracht
Ayam me bhagavattahvah
Van Oneindige zaligheid is mijn hand
Ayam me visvabheshajah
Deze hand kent alle genezende geheimen
Ayam shivabhimarshanah
En maakt heel met haar zachte aanraking

De massage
De Ayurvedische massage is een zeer ontspannende, energetische massage waarbij verschillende massage-technieken toegepast worden. Marmapunten zijn in de ayurveda punten in het lichaam die gevoelig en kwetsbaar kunnen zijn. Er kunnen blokkades, emoties of spanning vast gaan zitten in een marmapunt. Deze punten worden daarom tijdens de massage gestimuleerd, zodat de blokkade, emotie of spanning oplost. Daarbij maken we gebruik van een ruime hoeveelheid warme, zelfgemaakte kruidenolie die de huid voedt en helend werkt op lichaam en geest. In deze massage worden voeten, voor- en achterkant benen, armen, handen, borstbeen, borstspieren, buik, gezicht, hoofd, nek, schouders en rug behandeld.

De dosha’s
De constitutie van ieder mens is volgens de Ayurveda opgebouwd uit een samenstelling van drie dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Dosha betekent in het Sanskriet ‘Dat wat verandert’. Deze drie dosha’s zijn weer opgebouwd uit vijf elementen, namelijk ether, lucht, vuur, water en aarde. In de samenstelling van deze dosha’s heeft iedereen een dominerende dosha. Zo kun je een vata-kapha type zijn of een kapha-pitta type of alleen een vata type. Een mens in balans is een mens die een vata-pitta-kapha type is waar elke dosha in even grote mate aanwezig is. Als de dosha’s uit balans zijn, is de persoon uit balans.

Met behulp van een constitutie test kun je eenvoudig je constitutie bepalen. De olie die wij gebruiken tijdens de massage wordt aangepast aan jouw constitutie. Dit levert een bijdrage aan het in balans brengen van de dosha’s.

Ben je ook benieuwd naar een ayurvedische massagebehandeling? Vul dan deze test in en mail de uitslag daarvan samen met je gegevens naar info@zensaveda. [voorbeeld testuitslag: Vata 24%, Pitta 36%, Kapha 40%]


Een afspraak maken? Klik hier

Het overige aanbod:

 

Massage Assendelft
Massage Krommenie
Massage Zaandam ©